Even voorstellen | Onderwijsadviseur Heidi den Ouden

24 februari 2023
Sinds kort zijn H.J. (Henk - Jan) Dekker en H.J. (Heidi) den Ouden gestart als onderwijsadviseurs bij KOC Diensten. Zij zullen zich vooral richten op het ondersteunen van scholen rond Bijbels onderwijzen. In dit bericht stellen we graag Heidi den Ouden aan u voor.

Lees ook:
Even voorstellen | Onderwijsadviseur Henk – Jan Dekker – KOC Diensten

Kunt u zich voorstellen?

Mijn naam is Heidi den Ouden, geboren en getogen op Goeree-Overflakkee. Na de Pabo ben ik als leerkracht gestart op de Admiraal De Ruyterschool in Krimpen aan den IJssel. Naast het lesgeven wilde ik graag iets extra’s kunnen betekenen voor de leerlingen en de collega’s. Zo werd ik Intern Begeleider en later teamleider en directeur. In 2017 ben ik in Streefkerk neergestreken en mocht ik een aantal jaar directeur zijn op de School met de Bijbel in hetzelfde dorp.

Sinds kort onderwijsadviseur voor KOC Diensten. Waarom deze overstap?

Dat vind ik best een moeilijke vraag omdat het wat persoonlijk ligt. Laat ik het zo zeggen: de primaire aanleiding was dat ik er van overtuigd ben geraakt dat de Heere het niet goed vond dat ik als vrouw leiding gaf aan een school. Na een zoektocht ben ik bij KOC Diensten terecht gekomen. Dit was tot voor die tijd voor mij een vrij onbekende organisatie. Wel had ik altijd al de sluimerende gedachte om ooit nog eens de kant van onderwijsadvies op te gaan. De onderwijsinhoud heb ik altijd enorm interessant gevonden. Ik ben blij en dankbaar dat ik een baan gevonden heb waar ik met hart en hoofd mijn werk kan doen. Ik moet zeggen dat ik het nu al erg naar mijn zin heb.

Wat motiveert u voor Bijbels onderwijzen aan de slag te gaan?

Dat zit voor mij in de twee woorden: Bijbels – onderwijzen. De vraag wat goed christelijk onderwijs is, heeft mij altijd bezig gehouden. Ik denk namelijk dat ons dat kan bewaren voor het meegaan in allerlei hypes, en rust kan geven als de zoveelste onderwijsvernieuwing over komt waaien.

Alleen, hoe kom je dan tot de goede keuzes? Daar wil Bijbels onderwijzen een waardevolle handreiking in bieden. Als we nu telkens beginnen bij de vraag wat de opdracht van de Heere aan ons is, zijn nog steeds niet alle vragen eenvoudig te beantwoorden. Maar ik geloof wel dat we zegen mogen verwachten als we in Zijn wegen (proberen te) wandelen.

Waar zit de meerwaarde van Bijbels onderwijzen?

Met Bijbels onderwijzen willen we de scholen tot een hand en voet zijn om samen ingewikkelde vraagstukken te doordenken of de dagelijkse praktijk te spiegelen. Hoe mooi is dat! Het heeft een Bijbels fundament en is tegelijk een praktisch, toegankelijk hulpmiddel. Zowel voor beleidsmakers als voor de onderwijzers voor de klas.

Wat kunt u concreet voor scholen betekenen?

Ik ben graag bereid om mee te denken en samen het gesprek te voeren over allerlei thema’s aan de hand van Bijbels onderwijzen. Laten we met elkaar het ons toevertrouwde pand bewaren. Wat geijkte woorden misschien, maar ik meen het oprecht. Als ik daar een klein steentje aan bij mag dragen, doe ik dat graag. Of het nu een bezinnend gesprek is met een bestuur, directeur, MT, een team, MR/GR, het geven van een workshop of het samen ontwikkelen van een visie op een bepaald thema. Het hoeft niet groots of ingewikkeld te zijn. De kunst zit in het vinden van eenvoudige, kleine toepassingen die passen bij gangbare werkwijzen in de school.

Onlangs heb ik een training op een school gegeven rond executieve functies. De betreffende directeur opende de middag en haalde enkele uitgangspunten uit Bijbels onderwijzen aan in relatie tot het onderwerp van die middag. Dit vond ik prachtig om te zien. Je merkt dan dat de vraag ‘waarom doen we dit eigenlijk?’ een diepere lading krijgt.


Meer weten?

Neem dan contact op met H.J. (Heidi) den Ouden (hjdenouden@koc.nu).

Lees ook:

 

Overzicht nieuws

Gerelateerd

06 juni 2024

Studiedagen | burgerschap en diversiteit

Komend najaar organiseert VGS in samenwerking met Driestar Educatief en KOC studiedagen burgerschap en diversiteit.

Lees verder
06 juni 2024

Audit Burgerschap

Wel investeren in burgerschapsonderwijs, maar nog steeds niet goed grip krijgen of u echt de goede dingen doet. Dat is de ervaring van menig schoolleider en onderwijzer.

Lees verder